Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Cuenca – ráj ekvádorských pivařů

Na jihu Ekvádoru se na soutoku čtyř řek rozkládá město Cuenca, které okouzluje návštěvníky svými malebnými náměstími, koloniálními kostely i paláci a udržovanými parky. V centru města vás překvapí klidná a pohodová atmosféra a to i přesto, že je Cuenca třetí největší ekvádorskou metropolí.

Cuenca – celým názvem Santa Ana de los ríos de Cuenca, ležící v nadmořské výšce 2600 metrů je hlavním městem ekvádorské provincie Azuay. Má subtropické vysokohorské klima a tak se může pochlubit vesměs slunečným a přívětivým počasím. Průměrná roční teplota se pohybuje okolo 11 stupňů. Město leží v andském údolí a je obklopeno náhorními plošinami. Zdejší plošiny byly osídleny již v 8. tisíciletí před Kristem, což dokazují nálezy v jeskyni Chopsi. V předkolumbovských dobách spadalo území dnešního města do velkolepé Incké říše. Samotné město Cuenca bylo založeno roku 1557 španělskými conquistadory, kteří jej pojmenovali po již existujícím městě Cuenca ve Španělsku.

Ve městě dnes žije okolo 400 tisíc obyvatel, zajímavé je však to, že podstatnou část místních tvoří lidé, kteří se vrátili z emigrace z USA.  Nejen v Cuence, ale i na venkově v jejím okolí se tak můžete setkat s lidmi, kteří na vás jako na turistu začnou mluvit výbornou angličtinou, což je v Jižní Americe nezvyklé.

katedrála v Cuencu
Foto: katedrála

V současnosti připomíná Cuenca mnohá evropská, zejména tedy španělská města. Historické jádro bylo vzhledem k množství koloniálních památek z 16. a 17. století zapsáno v roce 1999 na Seznam světového dědictví UNESCO. Řeka Tomebamba, která městem protéká, jej rozděluje na dvě části, starou a novou. Historické centrum města, které spadá pod ochranu UNESCA, je vyhrazeno právě řekou Tomebamba a bulvárem Gran Colombina. Do těchto míst míří nejvíce turistů. Moderní část Cuency je plná kaváren, restaurací a obchůdků. Stojí zde také univerzita a stadion. Cuenca je také plná hotelů a dalších ubytovacích zařízení, takže se rozhodně vyplatí si zaplatit pokoj a zůstat ve městě několik dní.

Starému městu dominuje katedrála Iglesia El Sagrario, nebo též Catedral Vieja (Stará katedrála), v níž je umístěno muzeum. Byla vystavěna v roce 1557, tedy v ten samý rok, kdy byla španělským dobyvatelem Gilem Ramírezem Dávalosem založena samotná Cuenca. Za symbol města je však dnes považována novogotická „nová“ katedrála Catedral Metropolitana de la Inmaculada Concepción, k níž neodmyslitelně patří modře zdobené kopule. Věže katedrály měly být původně mnohem vyšší, ale kvůli chybným propočtům architekta nemohly být nakonec vystavěny podle původních plánů. Střecha této impozantní stavby je údajně obložená českými dlaždicemi. Podlaha katedrály je pokryta mramorem pocházejícím až z italského města Carrara v Toskánsku. Mezi těmito dvěma katedrálami se rozprostírá park Central, který je doslova oázou zeleně. Místní jej vyhledávají kvůli procházkám, sportu i odpočinku.

Ve městě jsou kromě dvou zmiňovaných katedrál k vidění ještě další významné svatostánky. Těsně na hranici koloniálního centra stojí krásný kostel San Blas pocházející z 16. století, roh ulic Bolívar a Montavalo zase zdobí kostel San Cenáculo. Svými precizně vyřezávanými dřevěnými dveřmi vás pak jistě upoutá také kostel Santo Domingo. V jeho interiéru si můžete prohlédnout nádherné malby z 16. století. Jedním z nejkrásnějších kostelů města je pak Iglesia de San Francisco, který vyniká svou sněhově bílou barvou. Nachází se na křižovatce ulic Presidente Córdova a Padre Aguirre.

Vzhledem k tomu, že se Cuenca rozkládá v místech, kde v minulosti stávalo jedno z nejdůležitějších inckých měst Jižní Ameriky, můžete při její prohlídce narazit na četné incké ruiny, které byly postaveny dávno před příchodem Španělů. Většina inckých staveb byla bohužel zničena a dodnes se z nich příliš nedochovalo, protože kamenné bloky byly použity na výstavbu jiných budov ve městě. K ruinám, které jsou dnes jakýmsi muzeem pod širým nebem, se dostanete ulicí Calle Larga. Muzeum má kromě venkovní části, kde je mimo inckých ruin k vidění také typická andská vegetace, ještě vnitřní část. Ta vystavuje nalezené mince a prohlédnout si můžete i Etnické muzeum ekvádorských menšin. Za vstup k ruinám se neplatí, za návštěvu vnitřní části muzea je třeba dát pár centů.

Milovníci nakupování si přijdou na své především ve čtvrtky a v soboty. V těchto dnech se totiž ve městě konají věhlasné trhy. První z nich se koná nedaleko kostela San Francisco v historickém jádru města a je určen spíše místním, kteří na něm mohou nakoupit čerstvé potraviny všeho druhu i oblečení. Více turisticky zaměřený je pak trh na náměstí Plaza Rotary, kde jsou k zakoupení jak běžné suvenýry, tak i četné umělecké předměty. Čas od času se pak v Cuence pořádají také speciální květinové trhy. Kdo se zajímá o umění, měl by navštívit věhlasnou místní galerii Casa de Cultura. V ní často vystavují svá díla místní umělci, ať už sochaři, malíři či řezbáři, která je pak možné v dražbě koupit. Součástí galerie je také knihovna a kavárna.

Kdo by měl zájem poznat něco z nočního života Cuency, měl by zamířit na hlavní zábavní ulici, kterou je Calle Larga. Na ní se nachází nejvíce podniků – nočních barů, diskoték, hudebních klubů a dalších. Přestože je Cuenca považována za jedno z nejbezpečnějších měst v Ekvádoru, je dobré se mít ve večerních hodinách na pozoru, ostražití musíte být hlavně před kapsáři. Pokud holdujete pivu, zejména tomu černému, pak rozhodně nevynechejte návštěvu místního minipivovaru s názvem Compaňía, kde se vyrábí jedno z nejlepších černých piv v celé Jižní Americe. Jinak Cuenca je zajímavá tím, že si v místních hospůdkách a restauracích můžete dát pivo o velmi nezvyklém objemu. Čepují zde „tupláky“ o objemu 1,2 litru a místní pivo má navíc obsah alkoholu okolo 7%. Po jednom vypitém škopku tak může být pořádně veselo!

- jap -

Další články z Ekvádoru:
Galapágy tvoří 13 sopečných ostrovů

Článek byl zobrazen 7 964 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko